|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
User Comments
|
|
|
You can't send a comment to this user because your usergroup can't send comments. |
|
|
|
MohsenG (12-18-2011 at 03:52 PM) |
| sorry for capital f in your name. this is only for my adapt. | |
|
DamirDz (08-28-2011 at 09:26 PM) |
|
Evo poslao sam ti excel...dosta je neuredan, ali mislim da ces se snaci. PoZZ |
|
|
DamirDz (08-25-2011 at 01:18 PM) |
|
Moguće da je tipfeler...v=0.4 bi trebalo biti. I mislim da jeste reazred III, ali nisam siguran. Pogledaj sta kaze EN1998, a ne ENv, pa onda koristi taj razred. Ja sad trenutno ne mogu to provjeriti...mogu tek predvecer. PoZZ |
|
|
DamirDz (08-24-2011 at 10:18 PM) |
|
Sad sam tek vidio post, sorry. Magnituda 7.3 ispadne prema onoj formuli za period TD početka konstantog pomaka. Period je odabran 5s, a tome onda odgovara i ova magnituda. Ako ima jos nesto samo javi |
|
|
DamirDz (08-23-2011 at 09:38 PM) |
|
Ma nemas frke za clanak, samo polako. Eto tako da ti javim, da se ne kidas toliko. A saljem ti sad na mail clanak na engleskom koji pokriva tu terminologiju, pa ce ti mozda biti lakse s prijevodima. Pozz |
|
|
|
MohsenG (08-15-2011 at 10:24 PM) |
| your welcome my dear friend | |
|
|
3fan (08-04-2011 at 08:42 PM) |
|
Dear Grunf ,thank you so much for your appreciation about my working on civilea. I am so glad to be part of VIP members. With best regards, 3fan |
|
|
gafi (05-08-2011 at 10:29 PM) |
|
Grunf, Za početak bih rado da pređemo na ti, ako nije problem. Temeljenjem i tlima se bavim onoliko koliko je potrebno u proračunu objekata visokogradnje. Sistem opruga nije ništa drugo nego površinski ležaj (ili linijski, ako se radi o temeljnim trakama) sa krutošću opruga koje odgovaraju krutosti tla, a koja bi trebala biti navedena u svakom boljem geomehaničkom elaboratu (tzv. koeficijent posteljice). Zamjenski sistem opruga se zove (ako se ne varam) Winklerov model opruga. O tome možeš naći dosta literature. 3D elementi istih elastičnih konstanti...to ne znam što bi moglo biti. Mislim da je model opruga dovoljan za modeliranje tla, ali opet...možda se varam. Ja koristim Tower, i tamo tlo modeliram na gore navedeni način (površinski ili linijski ležaj, ovisno o temelju), u SAP-u ne znam kako se to radi. Nadam se da sam bio od pomoći, a za sve ostalo stojim na raspolaganju. Pozdrav iz Zagreba. P.S. Cijenim trud koji ulažeš u forum, svaka čast. |
|
|
|
freequo (05-05-2011 at 03:39 PM) |
|
Nije problem. Nema veze što nije EC7. Ima tu prednosti i mana oko toga. Što se tiče parametra tla, dobro bi bilo imati geotehnički izvještaj, ali neke okvirne vrijednosti mogu se dati ovisno o vizualnoj ocjeni, tipa, pijesak, glina itd. Trebaju vam elastične karakteristike tla i karakteristike nosača. Vidjet ćete točno prema Vesićevoj formuli. Problem je kod opruga što ne ograničavaju dubinu. Tlo možete modelirati sa vertikalnom i horizontalnom oprugom. Valja samo biti oprezan jer vertikalna deformacija i horizontalna deformacija tla ne mora biti ista. Ne postoji neki optimalan broj opruga. Čak se preporuča da ih bude što više, jer je onda gradijent pomaka dobro pokriven. No ne treba pretjerivati. Mislim da je za početak dosta dobro krenuti sa najjednostavnijim modelom, poput Winklera, odnosno opruga, a onda "komplicirati" model. Iz mog iskustva sa modeliranjem konstrukcija, ako se radi o nekoj skeletnoj konstrukciji, mislim da je dovoljno temelje definirati kao da su na nekoj opruzi, a ako se radi o nekom zidanom objektu, onda se duž cijele grede, kao linijski nosač, postavljaju opruge. |
|
|
|
freequo (05-04-2011 at 04:31 PM) |
|
Pozdrav, Odgovaram vam vezano za vaš upit o modeliranju tla. Nisam toliko upućen u SAP, tako da ne znam koje su njegove mogućnosti. Pretpostavljam da se radi o programskom softweru za statičku (eventualno dinamičku) analizu. Nažalost nemam neki primjer, ali pokušat ću vam odgovoriti ovako. Tlo možete modelirati oprugama. Najjednostavniji primjer je greda na elastičnom tlu. Krutost opruge predstavlja krutost tla, koju možete dobiti iz izraza prema Vesiću (dosta o tome piše u Bowlesovoj knjizi o temeljenju). Što se tiče spomenutih 3D elemenata, moram priznati da ne znam o čemu se točno radi. Ako se radi o konačnim elementima, onda smatram da ne bi trebalo biti nekih problema. Element ima svoju elastičnost i Poissonov koeficijent, te je za Lin - Elastični model dovoljno, isto kao i opruge. Nadam se da sam uspio što pojasniti. Ako ima kakvih pitanja ne okljevajte pitati. pozdrav freequo |
|